Giftig mark stoppar nybyggning

Det kommer att kosta Helsingborg uppskattningsvis 400 miljoner kronor att sanera området i Södra Hamnen och Oceanhamnen där man vill bygga bostäder. Marken är förorenad med gifter från gamla industrier.
I Södra Hamnen, där det i dag finns stora upplag av containrar, förbereds nu för en total ansiktslyftning med nya kontor och bostäder. En uppskattning säjer att det skulle kosta fyrahundra miljoner kronor att sanera bort oljerester och industrispill ur marken och därför drar en del politiker åt sig öronen, när nu stadsplanerarnas visioner om tusen nya lägenheter i hamnområdet läggs fram. Stadsbyggnadsdirektör Fredrik von Platen säger till P4 Radio Malmöhus att man vet var gifterna finns. - Här har vi haft superfosfatfabriker och svavel och annat, men vi vet var det finns. - Jag tror det blir hanterbart, även om det naturligtvis innebär fördyringar, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".