Folkpartiet avgör malmöoperans framtid

På måndagskvällen ska folkpartiet i Malmö bestämma sig hur de ska rösta i frågan om en regionalisering av Malmö opera och musikteater respektive Skånes dansteater. Deras röster kan bli helt avgörande för frågan, men partiet är splittrat. På onsdag kommer frågan behandlas i kommunstyrelsen i Malmö.

Folkpartiets gruppledare Iva Parizkova Ryggeståhl är för en regionalisering. Men majoriteten i partiet är emot. Frågan om hur Iva kommer att rösta i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige kan bli helt avgörande för teatrarnas framtid. Socialdemokraterna, miljöpartiet och med största sannolikhet kristdemokraterna kommer att rösta ja. Om alla andra röstar nej blir Ivas röst helt avgörande. Lägger hon ner sin röst i kommunstyrelsen räcker majoriteten för att lyfta frågan till fullmäktige. Lägger hon ner sin röst i fullmäktige blir det kommunfullmäktiges ordförande, en socialdemokrat, som får avgöra frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista