Krogprojekt mot knark och våld

Malmö stad tänker nu arbeta mot våldet på krogarna i staden. Sedan förra året finns projektet ”Krogar mot knark” som arbetar med att minska drogmissbruk på krogarna. Nu ska de även jobba för att minska våldet.

Krogar mot knark är ett projekt som drivs av Malmö stad, och man samarbetar med både polisen, tillståndsenheten, hotell- och restaurangfacket och inte minst med krögarna i Malmö. I dagsläget är 22 krogar involverade, och man har medvetet valt ut de trendigaste klubbarna och krogarna eftersom man hoppas att de ska sätta normerna för de andra.

Hittills har projektet främst handlat om att minska narkotikamissbruket på krogen. Men nu ska man också arbeta för att minska våldet på krogarna. För våld, narkotika och sprit hör ihop. I hela 75 procent av alla misshandelsfall så är sprit eller narkotika inblandat.

– Liknande projekt i Stockholm har gett mycket goda resultat. Genom att arbeta mot knark och skärpa rutinerna för alkoholservering så har man lyckat med att minska våldet med 29 procent i City, säger Mats Glans som är projektledare för ”krogar mot Knark”

I projektet arbetar man mycket med utbildning av krogpersonalen.  De ska veta hur man känner igen narkotikapåverkade gäster och hur man skall hantera konflikter när de uppstår.

Och förutom utbildning det finns mycket man kan göra för att minska våldet. Enligt en brittisk undersökning kan en krogs utformning och inredning öka risken för våld. Till de faktorer som kan påverka våldsrisken hör dålig ventilation, höga ljudnivåer, rökig omgivning, trångt utrymme vid bardiskarna, få sittplatser och alltför många gäster.

Projektet ”Krogar mot knark” har existerat i snart ett år och hittills har reaktionerna, inte minst från krögarna varit positiva.

– Det finns inte en enda krögare som vill ha knark på krogen, och de vill inte heller ha bråkiga gäster, så projektet har fallit i mycket god jord, säger Mats Glans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".