Kommunerna slåss om stormarknader

Den kraftiga ökningen av antalet stormarknader i landet kritiseras i en rapport från Boverket. När mataffärerna försvinner ut ur städerna leder det till utarmade stadskärnor, sämre tillgänglighet för konsumenterna och sämre miljö. I Skåne pågår flera projekt på nya stormarknader, och lika många protester från grannkommuner som bestrider planerna.

Boverket anser att kommunerna inte använder sig av den lagstiftning som finns för att hindra att handeln flyttar ut ur städerna till stora köpcentra. Kommunerna är rädda att förlora arbetstillfällen och möjliga inkomster. Boverket anser att många kommuner struntar i hur nya stormarknader påverkar grannkommunernas handel.

Varje kommun driver sina egna intressen, och får kritik från närliggande kommuner. Och de får i sin tur kritik från sina grannkommuner. En bättre samordning vore önskvärd. Företag som vill etablera sig kan föra förhandlingar med flera kommuner samtidigt för att få så bra villkor som möjligt, säger Claus Pedersen, planhandläggare på Länsstyrelsen i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista