Föräldrar protesterar mot baracker

Till hösten ska eleverna från GA-skolan i Helsingborg flyttas till fyra andra skolor. För att hysa dem har kommunen satt upp baracker på skolgårdarna. Men det har väckt protester från föräldrarna.

– Vi krävde att inte en meter av skolgården fick tas i anspråk för baracker, säger Stefan Lundin, vice ordförande i Helsingborgs skolförening och aktiv i föräldraföreningen på Slottsvångsskolan dit tredje- och fjärdeklassarna från GA-skolan kommer att flyttas.

Det är Helsingborgs kommuns fastighetsbolag Kärnfastigheter som tillsammans med de berörda skolornas rektorer har bestämt exakt var barackerna ska hamna och just på Slottsvångsskolan har paviljongerna efter många turer placerats på det som var skolans basketplan.

Det upprörde föräldrarna eftersom barnens möjlighet att röra på sig minskade. Nu kommer det att anläggas en mindre, tillfällig basketplan och rastschemat ska läggas om så att inte alla elever får rast samtidigt.

Chefen för bildningsnämnden, Leif Ohlin, betonar att barackerna på skolgårdarna är en tillfällig lösning som görs för att eleverna på Gustav Adolfsskolan inte kunde gå kvar medan skolan byggs om för att bli Komvux.

– Om de hade varit kvar hade de hamnat i en byggarbetsplats. Det har man krävt från skolan att vi skulle göra något åt. Nu får man moderna och ändamålsenliga paviljonger och kan ägna sig åt det man ska göra istället, säger Leif Ohlin.

Men det pratas ju mycket om vikten av att barn rör på sig?

– Jag tror nog att det finns utemiljö så att det räcker, säger Leif Ohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".