Akut konkurshot för frikyrkoförsamling

Frikyrkoförsamlingen Messias i Lund kan försättas i konkurs på tisdagen. Församlingen har drivit den omdiskuterade förskolan Oasen men inte betalat ut all innestående lön till de anställda. Om all lön inte är utbetald senast klockan 10.00 på tisdagen, försätts församlingen i konkurs.

Messias församling i Lund hamnade i blåsväder i början av juni då samtliga anställda på församlingens förskola sjukskrev sig, bland annat för att den ekonomiska situationen var oklar. Samtidigt tog föräldrarna sina barn ur förskolan. Sedan dess har centrala skolnämnden i Lund förbjudit Messias församling att bedriva förskoleverksamhet, just för att den ekonomiska redovisningen inte skötts.

Två av de anställda har fortfarande inte fått ut sina löner för april. Sammanlagt rör det sig om 16 500 kronor. I slutet av juli betalade församlingen ut omkring 12 000 kronor till LO-TCO rättsskydd, som driver ärendet för sina medlemmars räkning. Men fortfarande fattas omkring 5 000 kronor. Om pengarna inte betalas ut senast på tisdagen klockan tio kommer den omdiskuterade frikyrkoförsamlingen att försättas i konkurs. Församlingen kan då också bli skyldig att betala rättskostnaderna och fackförbundens omkostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".