Man dog när han kördes på av X2000-tåg

En man dog på stationen i Burlöv vid 19-tiden på måndagskvällen när han blev påkörd av ett X2000-tåg. Enligt lokföraren och ett annat vittne hade mannen precis sprungit över spåret när han blev påkörd.

Enligt vittnena var mannen precis på väg upp på perrongen när tåget kom. Samtidigt som tåget passerade i hög hastighet föll han baklänges tillbaka över spåret. Mannen dog omedelbart. Han hade inga id-handlingar på sig och polisen hade därför på tisdagsmorgonen ännu inte kunnat identifiera honom.

I början av juni inträffade en liknande olycka på stationen i Åkarp. En 17-årig flicka blev allvarligt skadad när hon blev påkörd av ett tåg. Banverket anser dock att säkerheten är god.

– Det är fruktansvärt det som hänt, säger Mattias Hennius, informatör på Banverket.

– Vi utreder också varje olycka noggrant för att se om det är något i vår anläggning som fallerat. Mattias Hennius anser dock att den här typen av olyckor är svåra att förebygga. Banverket sätter upp skyltar, ritar säkerhetszoner på plattformarna och har också skolinformatörer som informerar om att man inte ska gå på spåret. Men att fullständigt hindra folk från att kunna gå på spåren går inte.

– Tåget stannar vid plattformen - där kan inte vara ett staket mellan tåget och plattformen. Det måste ju vara öppet, säger Mattias Hennius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".