Operaregionaliseringen är politiskt död

Malmö opera och Skånes dansteater kommer med all sannolikhet inte att överföras till region skåne. Folkpartiet har bestämt sig för att rösta nej till förslaget i kommunstyrelsen i morgon. Och därmed finns det inte majoritet för att lyfta frågan till kommunfullmäktige.

– Förslaget kommer att falla. Idag finns det ingen majoritet i Malmös politiska liv för en regionalisering, säger Tore Robertsson, folkpartistisk kommunstyrelseledamot.

Moderaterna, vänsterpartiet och folkpartiet kommer att rösta nej vid morgondagens kommunstyrelsemöte. Därmed finns majoritet för att fälla förslaget. Men så sent som igår såg det annorlunda ut. Då sa folkpartiets ledamot Iva Parizkova Ryggeståhl, som är för en regionalisering att hon avsåg att lägga ner sin röst. Då hade röstningen blivit lika och ordföranden, en socialdemokrat, fått avgöra om frågan ska upp i fullmäktige. Hur det utfallit i den församlingen är mer osäker.

Men idag säger Iva Parizkova Ryggeståhl att hon avstår att gå till kommunstyrelsemötet och låter en ersättare gå in och rösta.

– Jag har min egen uppfattning, men följer partiets, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista