Skånebusstrafiken sparar in

Många mindre busslinjer i Skåne kan komma att läggas ned. Och framförallt är det busslinjer på landsbygden som Skånetrafiken kan komma att dra in.

För att nå region skånes mål på minst 3 procents ökning av resandet med kollektivtrafiken per år har Skånetrafiken utvecklat en strategi för bussens framtid i Skåne.

Busstrategin går ut på att skånetrafiken ska satsa mer på dom busslinjer som redan är starka. Mats Améen är trafikutredare på Skånetrafiken och han berättar var pengar ska sparas om det skulle behövas.

- Det är den svaga trafiken, landsbygdstrafik, där vi för 10-15 år sedan körde fulla bussar, men där det idag gått ner till hälften. Då finns möjlighet att slå samman linjer, säger han.

Andra delar av busstrafiken som kan sparas på är att dra in busslinjer som går parallellt med tåglinjer och höja taxan för de resenärer som behöver hämtas vid dörren. Men framför allt är det de svaga busslinjer med få resenärer som kan drabbas om skånetrafiken skulle få försämrad ekonomi. Dessa busslinjer finns över hela Skåne och det kan bli aktuellt att slå ihop flera svaga linjer. Men vilka linjer som det skulle kunna gälla kan inte Mats Améen svara på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista