Malmö

Avskedad polis kan få tillbaka jobbet

0:56 min

Arbetsdomstolen tar i dag upp fallet med polismannen som blev avskedad efter att ha bloggat om sitt jobb. Polisförbundet vill nämligen att polismannen ska få tillbaka sitt jobb och även få ersättning på 250 000 kronor.

Det var i våras förra året som polismannen i Skåne bloggade om händelser på jobbet, bland annat om att han och flera andra poliser tryckt sina könsorgan mot inredningen i en polisbil.

Händelserna var påhittade, men Skånepolisen ansåg att bloggen var sexistisk och kränkande. De ville därför att Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd skulle utreda ärendet och nämnden tog sen beslutet om att avskeda mannen.

Men Polisförbundet som drivit fallet vidare till arbetsdomstolen tycker att mannen har rätt till yttrandefrihet och att han därför inte borde ha blivit av avskedad. Förbundet vill nu att mannen ska få tillbaka sitt jobb och att han även ska få ersättning på 250 000 kronor. Han fick nämligen läsa om avskedandet i tidningen istället för att först höra det från sin arbetsgivare, vilket ledde till att han drabbades av en chock och fick sjukskrivas.