Staffanstorp

Kommunala lägenheter blir lättsålda

1:27 min

Det ser ljust ut på marknaden för det kommunala bolaget Staffanstorpshus AB som nu kan sälja alla sina lägenheter till nya, privata företag.

Flera företag väntar nämligen på att köpa bostäderna, säger Christer Cronholm som är fastighetsmäklare i Skåne.

– Vi är en region som har bra tillväxt, vi har bostadsbrist och att äga ett bostadshyreshus är en säker placering i sådana orter där det finns tillväxt. Jag bedömer att Staffanstorp med närheten till Lund och Malmö har goda förutsättningar att utvecklas bra.

I måndags beslutade kommunfullmäktige i Staffanstorps kommun att Staffanstorpshus ska kunna sälja alla sina lägenheter till privata företag. Moderaterna drev igenom frågan, och Christer Cronholm säger att rykten gått om att stora privata fastighetsföretag väntat flera år på det här tillfället. Staffanstorpshus har nämligen alltid haft ett gott rykte på marknaden.

– Det finns internationella företag, stora svenska företag och fastighetsinvesterare som systematiskt kontaktat kommunerna och förhört sig om det går att köpa hela eller delar av allmännyttan.

Det är inte speciellt vanligt att kommunala bolag säljer lägenheter till privata företag, men nu när försäljningen är igång i Staffanstorp säger Christer Cronholm att det är väldigt viktigt att ställa höga krav på köparna, så att lägenheterna förvaltas på ett bra sätt.

– På lång sikt är det viktigt att ha seriösa köpare som förvaltar bostäderna lika seriöst som det har gjorts inom allmännyttan, säger Christer Cronholm.