Nyutexaminerade lärare utan jobb

Nu när skolan snart börjar igen efter sommarlovet, så står många nyutexaminerade lärare, med behörighet för grund- och gymnasieskolan, utan jobb. Den tidigare bristen på lärare har övergått till att bli ett överskott.

Roberta Widén är en av de nya lärarna som står utan jobb i höst:

- Jag fick jobb direkt, ett graviditetsvikariat. När det tog slut fick jag gå till arbetsförmedlingen, säger hon.

Roberta Widén är utbildad lärare i svenska och engelska och har behörighet för grund- och gymnasieskolan. Efter att hennes vikariat på en skola i Lund tog slut i våras sökte hon 15 utannonserade lärarjobb i olika skånska kommuner. Hon blev kallad till två intervjuer, men något jobb blev det inte. För i hela Skåne är det dåligt med lärarjobb i år. 880 tjänster har utannonserats och det är 36 % färre än förra året och hela 56 % färre än 2002.

Och det kraftiga raset för lediga lärarjobb är något som lärarförbundets lokalavdelningar i Skåne har märkt av.

Roine Selind är vice ordförande lärarförbundet i Malmö:

- Vi märkte det redan före sommaren, och kände en viss oro inför hösten, säger han.

Men nu blev det inte så i Malmö. De flesta lärare som vikarierat på kommunens skolor, har fått nya tjänster i höst, men någon plats för att ta in ytterligare lärare har det inte funnits.

I Lund däremot, där Roberta Widén hade ett vikariat fram till i våras, finns det i höst inte ens plats för dom som hittills vikarierat. Men Roberta Widén har ändå inte helt gett upp hoppet om att hitta sysselsättning.

- Man får hoppas att det dyker upp ett vikariat, annars får man vänta tills inför vårterminen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista