Hot och våld vanligt för socialsekreterare

Hot och våld blir ett allt vanligare inslag i de skånska socialsekreterarnas vardag. Det visar en ny rapport från Akademikerförbundet SSR. Och värst är läget i storstäderna.

- Det finns alltid en bakomliggande risk om hot och våld, säger Kristina Aurell som är ordförande för Akademikerförbundet SSR i Malmö.

I nio av tio Svenska kommuner förekommer enligt landets socialchefer hot och våld minst en gång per år. Värst är läget i Stockholm där 33 procent av socialcheferna uppger att hot och våld mot deras anställda förekommer varje månad. I Skåne är det inte lika illa, men över 75 procent av socialcheferna uppger att deras anställda blir hotade eller utsätts för våld flera gånger om året. Kristina Aurell får många samtal från upprörda socialsekreterare i Malmö.

- Vi tvingas neka våra klienter bostad och bidrag allt oftare nu för tiden. Och när vissa klienter med en problematisk historik blir nekade så blir de hotfulla, säger hon.

För att lösa problemen vill man från Akademikerförbundet SSR:s sida minska på personalomsättningen som varit hög de senaste åren. Man vill också satsa på utbildning och se till att nyanställda får en ordentlig introduktion i yrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".