Utsatt att vara lastbilschaufför

Att vara lastbilschaufför och köra på utlandet är ett farligt jobb. Risken för rån och överfall är stor, visar en ny dansk undersökning.
Var sjätte dansk chaufför som kör på utlandet har rånats eller överfallits under de senaste fem åren, en del av förarna till och med flera gånger, visar undersökningen som bland andra trafikministeriet och flera branschorganisationer låtit göra och som är den första i sitt slag i Europa. Även överfallen ökar. Nu råkar runt 50 danska lastbilschaufförer illa ut varje år, de bedövas med gas, hotas med våld eller misshandlas av kriminella som vill komma över pengar, kreditkort, mobiltelefoner eller lasten i bilen. Arbetsgruppen bakom undersökningen vill nu ha gaslarm i lastbilarnas förarhytter och ett sådant kopplat till satellitnavigeringssystemet ska nu testas av ett åkeri på Jylland. Larmet ska både kunna sätta igång utluftning av gasen och alarmera en central hemma i Danmark. Krishjälp och bevakade parkeringsplatser är andra önskemål från förarnas fack och åkerierna och därför lovar nu sysselsättningsminister Claus Hjort Frederiksen att ta upp frågan i EU.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".