Antalet obehöriga lärare stort

Samtidigt som antalet lärarjobb har minskat drastiskt i Skåne och det är svårt för nyautbildade  lärare att få jobb, har antalet obehöriga lärare ökat i flera skånska kommuner de senaste åren.

- Det är viktigt att hålla fast vid behörighetskravet. Det är viktigt för att eleverna ska veta att personen har kompetens att undervissa dem, säger Roine Selind som är vice ordförande för lärarförbundet i Malmö.

För två år sedan hade 15 procent av lärarna i de kommunala grund- och gymnasieskolorna i Skåne ingen utbildning och var därmed obehöriga. Förra året hade siffran sjunkit något till 14,6 procent men i 13 av kommunerna hade de obehöriga lärarna tvärtom blivit fler.

Enligt skollagen är kommunerna skyldiga att anställa lärare med utbildning, enda undantaget är om det inte finns några behöriga sökande. Men nu när antalet lärarjobb blir allt färre och konkurrensen hårdnar om de få jobb som finns så är det svårt för kommunerna att ursäkta att obehöriga anställs.

- När man själv nu sitter här med en utbildning och inte kan få jobb så känns det konstigt att dem utan utbildning har fått jobb, säger Roberta Widén från Lund, som är nyutexaminerad lärare i svenska och engelska.

tora.dahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".