Hovrätten skärpte morddom

I dag föll hovrättens dom mot de två unga män som i vintras mördade två 18-åriga kvinnor på Hallandsåsen. Och rätten skärpte domen mot den äldre av de två männen från sluten ungdomsvård till fängelse.  Hovrätten i Malmö ändrar tingsrättens dom från fyra års sluten ungdomsvård till åtta års fängelse för den 18-årige mannen.

För den 17-årige ynglingen fastställer däremot hovrätten tingsrättens domslut på fyra års sluten ungdomsvård.

Den avgörande skillnaden mellan de olika straffen beror alltså på ålderskillnaden mellan männen. I det senare fallet är skillnaden mindre än ett år.

Det var en sen kväll i januari i år som de båda ynglingarna misshandlade två 18-åriga kvinnor på Hallandsåsen. De lämnades därefter att dö i snön. 17-åringen har hela tiden förnekat all inblandning i dådet, medan hans äldre kamrat menar att han inte haft uppsåt att döda.

Men rätten anser att de båda männen planerat dådet och använt sig av kraftigt våld motkvinnorna. Gärningen måste därmed bedömas som mord.

För kammaråklagare Joakim Zander är hovrättens dom en halv upprättelse. Zander yrkade just ett straff på minst åtta års fängelse, för båda männen.

Den 18-årige mannens advokat Kai Erwall säger i en kommentar att han tänker överklaga domen. Normalt sett döms inte så unga personer till långa fängelsestraff säger han.

Advokat Lars Kruse anser att domen mot 17-åringen är orättvis, men har ännu inte beslutat om ett eventuellt överklagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista