Extra satsning på kriminella i Rosengård

I Rosengård i Malmö vill man pröva att lägga extra resurser på de 15-20 mest kriminella ungdomarna. Inom kort börjar rekryteringen till sex nya, speciella tjänster på socialförvaltningen.

Som verksamheten tidigare varit organiserad har det inte funnits resurser att engagera sig speciellt mycket i enskilda ungdomar. Tanken nu är att sex personer maximalt ska ha mellan 15 och 20 ungdomar att ha hand om. Då ska man på ett mycket mera intensivt sätt kunna engagera sig i de enskilda ungdomarna, och det går ut på att man jobbar tätt tillsammans med den unges närmaste.

–Det kan vara faster, mormor, närpolisen, fritidpersonal - hur kan var och en av de vuxna hjälpa den unga människa att leva ett vettigt liv, säger Inger Leite som är chef för individ- och familjeomsorgen i Rosengård.

Stadsdelen har länge haft svårt att få i hop ekonomin. De tvingades att säga upp tio socialsekreterare, trots att de mycket väl behövdes. Men eftersom lagen säger att man är tvungna att klara av vissa uppgifter, fick stadsdelen istället köpa in tjänster, vilket inte blev billigare. Så nu anställer man sex personer igen.

–Det är projektanställningar, vilket gör att om vi inte lyckas hjälpa de unga så kommer den verksamheten att upphöra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".