Marint forum planeras i Malmö

Vi har för dåliga kunskaper om havet, menar producenten och undervattensfilmaren Michael Palmgren, som nu planerar att starta ett marint forum i Malmö. Diskussion pågår med bland andra Malmö Stad och Region Skåne.

–Det är dags att vi bryr oss om vad som finns under havsytan, och Malmö är en bra stad att lägga ett marint forum i, säger Michael Palmgren.

Under vattenytan i Öresund kan vi hitta de vajande viktiga ålgräsängarna som är havets barnkammare. Sundet har också Europas största sammanhängande blåmusselbank.

På havsbottnen kan vi även hitta hundraåriga vrak och boplatser från stenåldern, men det här har vi alldeles för dålig kunskap om menar Michael Palmgren, och risken finns därför att vi förstör istället för bevarar - något som ett marint forum skulle kunna råda bot på.

–Kanske som en pedagogisk verksamhet för barn och skolor i Malmö och regionen men också för allmänheten, säger Michael Palmgren.

Tanken är att tjänstemän och politiker ska samlas efter sommaren för att diskutera frågan, och förhoppningen är det hela ska vara färdigt inom två år. Förutom en konferensanläggning där marina frågor ska diskuteras, så finns det en lista på saker som Michael Palmgren vill ska ingå i det marina forumet.

–Man skulle kunna klappa och titta på hur blåmusslor arbetar. Man skulle också till exempel kunna utnyttja film, där man kan följa med ner på tio meters djup, säger Michael Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista