Skåne

Eon har högsta elnätsavgifterna

1:32 min

Priset för att få hem elström via ledningar varierar stort i Skåne. I de dyraste kommunerna betalar man 82 öre per kilowattimma i så kallad elnätsavgift.  I den billigaste kommunen är priset hälften, alltså 42, öre. Och billigast är Bromölla.

Det är den årliga Nils Holgerssonrapporten som har kommit med nya siffror och den visar på jättelika skillnader mellan kommuner i hela landet. Bakom rapporten står Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO

Dyrast i Skåne är det i de tio kommuner där det är Eon Elnät som står för leveranserna. Där kostar nätavgiften 82 öre kilowattimman inklusive moms och det är i Örkelljunga, Tomelilla, Osby, Perstorp, Hässleholm, Svalöv, Burlöv, Vellinge, Svedala och Malmö.

– Det är alldeles för stora prisskillnader för att kunna motiveras, säger Göran Höckert hos Fastighetsägarna Syd.

Å andra sidan ökade inte Eon sina avgifter senaste året.  Det gjorde däremot Österlens Kraft i Simrishamn som lade på sina priser hela 28 procent bara under senaste året.

I tätorter som Landskrona Helsingborg, Höganäs Ängelholm och Trelleborg håller sig nätpriserna under sextio öre.  Men priserna ökar ständigt, och förklaringar som ges är att elnätet byggs ut och förnyas.

– Trots att det finns en myndighet som övervakar prisökningarna har elnätsavgifterna ökat med trettio procent de senaste fem åren, säger Göran Höckert hos Fastighetsägarna. 

Och han menar att elkunderna är fast i elnätet på så vis att de inte kan byta elnätsleverantör. Det råder alltså en monopolsituation som inte är bra.