Vaktbolag konkurrerar med brandkåren

Brandkåren i Malmö förlorar två och en halv miljon om året på att inte längre rycka ut på alla automatlarm. Och nu har de börjat förlora kunder också. Allt fler företag vänder sig nämligen till privata vaktbolag för att få sina larm kontrollerade.

– Det har minskat något. Tidigare hade vi 540 anslutna. Nu är det omkring 450, säger Linus Eriksson är chef för brandkårens räddningstjänstavdelning i Malmö.

Sedan i maj i år rycker brandkåren i Malmö inte ut på alla automatlarm, utan de åker bara dit med en bil för att kontrollera vad larmet beror på. Tidigare har nämligen andelen falska automatlarm varit väldigt hög.

För att åka ut och kontrollera tar man ut en avgift, men den är mycket lägre än för en full uttryckning till ett falsklarm, och det gör alltså att brandkåren går miste om stora intäkter.

Och nu har man märkt att så många som uppåt var sjätte anläggning dit de inte rycker ut har sagt upp sitt automatlarm till brandkåren och istället vänder sig till privata vaktbolag som Falck eller Securitas.

Det har minskat intäkterna ytterligare, men Linus Eriksson är trots det nöjd med att förändringen fått den önskade effekten, färre falska larm. Men det kan göra att utryckningstiden när det väl brinner i anläggningarna där larmet går till vaktbolag blir längre.

– Kopplar man till vaktbolag så måste de åka ut och titta och sedan ringa oss på brandkåren. Det ger en avsevärd försening, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista