Kvällsöppna rosengårdsskolor på gång

Skolorna i Rosengård i Malmö kan i framtiden komma att vara öppna även på kvällen. Det är en idé som diskuteras just nu. På det sättet skulle ungdomarna ha någonstans att ta vägen på kvällarna och tillgång till vuxna hela tiden.

Många barn och ungdomar lever med stora familjer i trånga lägenheter i Rosengård. Det är svårt att ta hem kompisar och i stället håller man till på stan, utan uppsikt av vuxna. Och i Rosengård har man lagt ner en hel del av ungdomarnas fritidsverksamhet den senaste tiden, eftersom man inte haft tillräckligt med pengar. Just nu utreder man hur fritidsverksamheten ska se ut i framtiden och man tror att en kvällsöppen skola skulle kunna vara ett billigt, men ändå bra alternativ, eftersom lokalerna redan finns där, är uppvärmda, betalda och till stor del oanvända på kvällarna.

Roger Niklewski som är stadsdelschef i Rosengård, menar att det också är ett långsiktigt skydd mot skadegörelse av skolor, något som drabbat Rosengård hårt den senaste tiden.

- Ska vi rädda våra skolor så måste de användas mer. Vi har sett goda exempel i Rinkeby, där lokalerna används året om fram till klockan 12 varje kväll. Lokalerna används av både ungdomar och föräldrar för fritidsverksamhet. Till det krävs personal, men kanske kan vi inom ramen för ”Välfärd för alla” hitta lösningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista