Malmö

Nya visumregler problem för utländska studenter

2:29 min

Nya regler om att icke-europeiska studenter som ska läsa i Sverige måste lämna fingeravtryck och fotograferas på en svensk ambassad när de söker uppehållstillstånd, vållar problem på flera högskolor.

– Det största problemet är att våra studenter helt enkelt inte kan ta sig in i Sverige, säger Kjell Gunnarsson, förvaltningschef vid Malmö högskola. Eftersom vi inte vet vilka ambassader som har utrustningen, så vet vi inte vart de ska åka. Och kan de inte lämna sina biometriska data får de inget visum, så har vi uppfattat det.

Hur många studenter berörs hos er?

– Mellan 40 och 50 studenter i Malmö tror jag och de har alltså redan betalat sina avgifter.

Det är inför höstterminen som studenter utanför Europa måste lämna biometrisk information när de ansöker om uppehållsillstånd för att studera i Sverige. Reglerna har kommit till efter ett EU-direktiv och innebär att de blivande studenterna ska fotas och lämna fingeravtryck för att kunna få ett särskilt uppehållstillståndskort.

Att utrustningen inte finnas på alla ambassader gör också att vissa studenter tvingas till mycket långa resor, berättar Kjell Gunnarsson.

– De får åka från Trinidad till Washington två gånger för att lämna och hämta visum. Studenter som befinner sig i Fiji hänvisas till Australien. Det här är inget värdigt sätt att behandla studenter, säger Kjell Gunnarsson.

Enligt Kjell Gunnarsson har universitet i andra länder, till exempel i Italien, valt att införa reglerna på ett sådant sätt att studenterna kan lämna den biometriska informationen efter att de har anlänt. Detta system borde också kunna tillämpas i Sverige, säger han.

Enligt migrationsminister Tobias Billström är det här ett problem som han just har uppmärksammats på och som regeringskansliet nu ska titta närmare på.

– Den här frågan är ju bredare än bara studenter, för den rör alla grupper som önskar att få uppehållstillstånd i Sverige och som omfattas av det här kravet att ha ett uppehållstillståndskort med biometriska uppgifter. Det gör att det tar lite tid innan jag kan uttala mig närmare om det här.

Vad innebär det för de studenter som måste lösa det här nu?

– När man genomför en förändring så kan man aldrig undvika att det blir övergångsperioder. I dagsläget kan jag inte säga mer än att vi får titta vidare på frågan.

Henrika Åkerman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.