Skånska musslor är på utdöende

De skånska sötvattenmusslorna är hotade. Det kan länsstyrelsen redan nu konstatera, mitt uppe i en stor inventering av fridlysta musslor i Skånska vattendrag. Limnologen Jakob Bergengren står i vadarställ halvägs ut i Höje å och fiskar upp en mussla från bottnen på Höje å i Lomma. På länsstyrelsens uppdrag inventerar han just nu sötvattenmusslor i Skåne.

Särskilt intressanta är dom fridlysta arterna ”flodpärlmusslan” och ”tjockskalig målarmussla” - eftersom deras förekomst indikerar om vattendraget är friskt och orört, berättar Jakob Bergengren. Särskilt i Skåne, är musslorna hotade. Det beror på att det hårt brukade landskapet lett till att vattendrag rätats ut och grävts upp.

Så långt som inventeringen kommit i dag, så kan limnologen Jakob Berggren konstatera att musslorna i skånes vattendrag i dag har det tufft, och att antalet fridlysta musslor minskat på senare år.

- De är på utdöende, genom jordbrukspåverkan, vägar och infrastruktur, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista