Bekämpningsmedel förbjuds i Lund

Kommunstyrelsen i Lund har beslutat att användning av bekämpningsmedel i vattenskyddsområden ska upphöra. Men alla är inte glada över beslutet.

Beslutet har tagis för att skydda vattentäkterna i kommunen från att förorenas med bekämpningsmedel från jordbruket. I Vomb, Revingeby och Källby blir det förbjudet 2010, och i övriga kommunen 2015. Men miljöpartisten Rolf Englesson som sitter i kommunstyrelsen i Lund tycker att förbudet borde komma tidigare.

- Jag tycker det är minst sagt förvånande. Det här handlar om att man ska få fortsätta att spruta ut gift på en vattentäkt i sex år till, säger Englesson.

Lantbrukare som Skånska Dagbladet talat med tycker å sin sida att förbudet är helt fel. Man menar bland annat att värdet på jordbruksmarken sjunker utan att man får någon kompensation.

- Det finns ett generellt förbud mot att bespruta i vattenskyddsområden, däremot kan man få dispens. Därför kan det ju knappast vara okänt för bönderna när de köpte marken, vilka regler som gäller, säger Rolf Englesson.

emma.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista