Stor brist på husrum för studenter

När terminen börjar om några veckor riskerar många hundra studenter att stå utan bostad. Det skulle behövas nästan 1400 studentbostäder i Malmö och 300-400 i Lund för att tillgodose bostadsbehovet på längre sikt.

Studentkårerna fruktar att bostadsbristen får studenter att välja andra utbildningsorter.

- Jag tycker mycket om Malmö och vill gärna flytta ner, men gud vad mycket lättare det hade varit om jag valt någon annan stad, säger Johanna Andersson från Karlskrona som kommit in på lärarutbildningen vid Malmö högskola.

Få platser kvar
Det kommunala bostadsbolaget MKB har fortfarande några rum kvar, men det är många sökande på varje rum, och studentkåren har ett akutboende med 66 platser dit man kan ställa sig i kö.
Även i Lund har man de senaste åren klarat av krisen vid terminsstarten med ett akutboende, men i år kommer det inte att finnas något sånt. Studenterna hänvisas i stället till vandrarhem, eller till vänner och bekanta.

”Pinsamt”
På studentkårerna i Lund tycker man det är allvarligt att det är samma brist år efter år. Man skulle vilja se en tydligare koppling mellan en kommuns bostadsbyggande och antalet utbildningsplatser.

- Jag tycker det är oerhört pinsamt för Lund som stad och för universitetet att det kommer studenter hit som inte vet om de kommer att ha tak över huvudet. Att studenter kanske tvingas tacka nej till utbildningsplatser och vända hem igen är ett oerhört misslyckande, säger Nanna Wedar som är vice ordförande i Lunds Universitets studentkårer.

linnea.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista