Sänkt spritskatt förödande för folkhälsan

En kraftig sänkning av spritskatten skulle bli förödande för folkhälsan i Skåne. Det menar man på beroendecentrum i Malmö. Där har antalet akutpatienter som söker hjälp för alkoholproblem ökat med 30 procent jämfört med förra året.

– Vi har sett på de alkoholrelaterade skador som kommer när man har supit mycket. De har blivit betydligt fler och svårare under det senaste året, säger Bengt Sternebring, chef och överläkare på beroendecentrum.

Yngre och yngre alkoholister, större antal skador, fler och fler akutpatienter. På Beroendecentrum i Malmö ser man baksidorna av skåningarnas kraftigt ökande alkoholkonsumtion. Alkolholutredare Kent Härstedt medgav i en intervju på måndagen att Skåne är ett varnande exempel för resten av landet.

– I Skåne dricker vi mest, vi har högst konsumtion bland ungdomar, vi har mest kriminalitet relaterat till alkohol, Skåne är ur ett folkhälsoperspektiv något av ett orosexempel för resten av Sverige.

Men att sänka spritskatten är att ytterligare förvärra en redan dålig situation tror Bengt Sternebring på Beroendecentrum i Malmö. Särskilt bland unga ser han konsekvenser av den billiga spriten.

– När man kommer till oss har man druckit alkohol under ett antal år och utvecklat ett beroende och vi ser de svåra abstinenstillstånden men de kryper ner i åldrarna. Vi ser nu en rejäl ökning bland 20 till 22-åringar, säger Bengt Sternebring.

Att sänka spritskatten är att sätta handelspolitik framför folkhälsan, tycker Bengt Sternebring. Han tror att enda chansen till en förbättring är att hela Europa uppmärksammar alkoholproblemet mer, för Sverige kan inte klara det självt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista