Olycksdrabbad järnvägsövergång stängs

Den järnvägsövergång i Furulund utanför Kävlinge där en 15-årig pojke omkom i slutet av juni kommer att stängas. Det beslutade Banverket och kommunen efter ett möte på tisdagen.

– Vi beslutade att man så snart som möjlig ska bygga en ny tunnel genom Häradsvägens förlängning och då kunna stänga Gårdsvägen, säger Bo Ekensten, kommundirektör i Kävlinge.

Det har länge varit tal om att stänga järnvägskorsningen i västra Furulund och ersätta den med en tunnel en bit bort. Men beslutet har dröjt, eftersom det har varit oklart vem som ska bekosta ombyggnaden, och eftersom man har velat invänta beslut om bland annat Citytunneln. Och vem som ska betala är fortfarande inte bestämt.

– Vi har olika delar i detta så det kostar pengar för båda parter men det är något vi har sagt att vi vill göra. Skälet att det har blivit försenat är Lommabanans nyttjande.

Under sommaren har betydligt fler tåg än normalt passerat igenom Furulund, och likadant kommer det att bli när Citytunneln är färdig. Och Bo Ekensten hoppas att tunneln kan göra att olyckor kan undvikas i fortsättningen.

– Med det här mötet känns det som vi kan åstadkomma en bra lösning för de människor som trafikerar den här sträckan. Det är en långsiktig lösning som håller för västra delen av Furulund.

Arbetet med att ersätta järnvägsövergången med en tunnel kommer att inledas i början av 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista