Nya förarprov upprör busschaufförer i Helsingborg

Efter ägarbyte tvingas busschaufförerna i Helsingborg genomgå körprov för att få behålla sina jobb. Något som facket inte accepterar.

Idag sköts stadstrafiken i Helsingborg av Swebuss, men från 1 juli nästa år tas den över av företaget Arriva.  Arriva tror sig kunna anställa cirka 120 av de 200 busschaförer som kör för Swebuss idag, men på vissa vilkor. Man vill göra hälsokontroller, intervjuer och så ska de Swebussanställda alltså bevisa att man kan köra buss i Helsingborg, oavsett hur lång erfarenhet man har.

Facket har hela tiden varit kritiska till hur upphandlingen gick till då Arriva tog över trafiken. Kommunalarbetarförbundet har hela tiden velat ha in en klausul i kontraktet där Arriva skulle förbinda sig att anställa all befintlig personal på Swebus, en klausul som bland annat SL i Stockholm använder sig av sedan många år.

Men något sådant har aldrig införts trots att Leif Persson flera gånger agerat mot politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista