Flest medborgarförslag i Skurup

I Skurup är invånarna flitigast på att lägga egna förslag till kommunfullmäktige. Av Skånes 33 kommuner har 10 valt att låta invånarna lägga förslag direkt till den högsta beslutande församlingen.

Nu är det drygt två år sedan det, genom en ändring i kommunallagen, blev möjligt för kommunerna i landet att besluta om att låta invånarna lägga medborgarförslag till kommunfullmäktige. Men långt ifrån alla kommuner har nappat på idén. I Skåne har 10 av 33 kommuner infört medborgarförslag.

Seriösa förslag
Flitigast har invånarna i Skurup varit. Medan det i de flesta andra kommuner bara kommit in något fåtal, har det i Skurup lagts 71 förslag.

- Det är svårt att bedöma kvaliteten på förslagen, men jag tycker att de är serösa. Till stor del är de också genomförbara, men ofta för dyra, säger Rolf Kristersson som är kommunchef i Skurup.

Förslagen handlar bland annat om farthinder vid övergångsställen, en tempererad träningsbassäng och fler offentliga toaletter.

Ökad delaktighet
Tanken är att detta ska öka medborgarnas insyn och delaktighet i kommunpolitiken. Vid årsskiftet 2003/2004 hade 126 kommuner i landet valt att införa möjligheten att lämna medborgarförslag och erfarenheten har hittills mest varit positiv. Men det har också dykt upp en del problem. Bland annat har några kommuner i landet bombarderats med främlingsfientliga förslag, och en del förslag som kommer in har inte alls på kommunfullmäktiges bord att göra.

Behandlingen tar tid
En enkätundersökning som gjorts bland invånarna i Skurup visar att nästan alla tillfrågade är positiva till möjligheten att lämna egna förslag, men få har fått se något konkret resultat av sitt förslag, trots att kommunfullmäktige varit positiv. Orsaken är att arbetet med att bereda ett förslag är tungrott och tar tid.

- Om man till exempel ska bygga en cykelbana mellan två olika ställen så krävs det först en utredning och sedan läggs det in i ett planarbete och det kanske tar två år innan cykelbanan byggs, säger Rolf Kristersson.

tora.dahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista