Skurupsbor lägger fullmäktigeförslag

Många kommuner vill få invånarna att aktivera sig mer i kommunala frågor. Skurup och många andra har valt att låta medborgarna lägga egna förslag direkt till kommunfullmäktige, något som blivit möjligt efter en lagändring för två år sedan. 10 av 33 skånska kommuner har valt att införa möjligheten att lägga medborgarförslag.

10 av 33 skånska kommuner har valt att införa möjligheten att lägga medborgarförslag, Skurups kommun är en av dom. Kävlinge kommun däremot har valt att skapa ett eget demokratiprojekt med medborgarmöten. Kävlinge har istället valt en annan väg, med medborgarmöten. Men det är bara bra att olika vägar prövas, säger BoPer Larsson som är chef för kommunförbundets demokratienhet.

Men trots rädslan att medborgarförslagen bara skulle skrapa på ytan och behandla småsaker så har erfarenheterna hos de 126 kommuner i landet som valt att införa möjligheten varit positiv. Men det har också dykt upp en del problem. Bland annat har några kommuner bombarderats med främlingsfientliga förslag, och en del förslag som kommer in har inte alls på kommunfullmäktiges bord att göra.

Dessutom tycks det vara svårt att få kvinnor, ungdomar, och människor med invandrarbakgrund att bidra till förslagshögen. Men BoPer Larsson tror att de här problemen kan avhjälpas med bland annat tydligare och mer information från kommunernas sida till invånarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista