Jobb bättre än bidrag

Höjt barnbidrag, höjt underhållsbidrag och barntillägg i studiemedelssystemet. Så vill barn- och familjeminister Berit Andnor minska andelen barn som lever i fattiga familjer i Sverige. Flest sådana familjer i landet finns i Malmö och Landskrona.

Drygt 150 000 barn i Sverige är ekonomiskt utsatta, och utredningen, som regeringen presenterar idag, visar att det framför allt är barn till arbetslösa och till ensamstående föräldrar.

Och nu vill Berit Andnor alltså försöka förbättra villkoren för de här barnen genom att avsätta 1 miljard under 2006 för att höja diverse bidrag som är direkt riktade mot barn och barnfamiljer, som underhållsstöd, barnbidrag och flerbarnstillägg.

Och Bengt Johansson i Landskrona tror att de ökade bidragen kan hjälpa, men bara till en viss del, åtminstone för dem som redan har socialbidrag. Men det som verkligen skulle hjälpa, säger Bengt Johansson, är fler jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista