Grönområde hotas av ny trafikplats

Bullret kommer att öka så mycket så att Vasatorps grönområde i Helsingborg blir oanvändbart för rekreation och strövtåg, om en planerad trafikplats byggs. Det fruktar Naturskyddsföreningens lokalkrets i Helsingborg.

– Trafiken kommer att öka dramatisk och ödelägga rekreationsvärdena så som trafikplatsen nu är placerad, säger Sven-Åke Hanson som engagerat sig mot vägbygget.

Otillräcklig miljöutredning
Det är alltså främst buller och utsläpp i grönområdet som Föreningen Helsingborgstraktens natur vänder sig emot. De anser att den utredning om eventuell miljöpåverkan som har gjorts är otillräcklig. Men på Vägverket säger man att utredningen har gjorts på samma sätt som alla andra liknande utredningar. Folke Svantesson som är projektledare på vägverket i Kristianstad, tycker att det här är den bästa lösningen.

– Den största konsekvensen är att det förändrar trafikföringen i Helsingborg, det gör att trafiken kommer att öka på vissa vägar och minska på andra, säger han.

Men blir det inte mycket buller i rekreationsområdet?

– Jo, det är en negativ påverkan i det området men det blir positivt i flera andra områden och det måste man lägga samman i en totalbedömning.

Hellre närmare industriområdet
Föreningen Helsingborgstraktens natur hade hellre sett att trafikplatsen hade byggts närmare Långeberga industriområde, dit den mesta tunga trafiken går, men Folke Svantesson tycker att den planerade placeringen är bättre.

– Här finns ju både bro och anslutande vägar, totalt sett blir det här en kostnadseffektiv lösning som ger låg kostnad och stor positiv effekt. Att flytta trafikplatsen är nog inte aktuellt utan vi kommer nog att slå fast att den ska ligga där vi har placerat den, säger Folke Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista