Antalet brott mot knivlagen ökar

Den senaste månaden har två personer i Malmö knivhuggits till döds, och flera skadats allvarigt av knivar.

Sedan år 2000 har antalet brott mot knivlagen ökat med nästan 60 procent i Skåne.

Hur ofta knivar egentligen använts vid brottslig verksamhet finns det ingen riktig statistik på, men på kirurgen vid universitetssjukhuset MAS i Malmö tycker man ändå sig märka en tydlig ökning.

– Vi upplever tydligt i vardagen att det grova, svåra knivvåldet ökar kraftigt. Det som tidigare var sällsynt är närmast vardag idag, säger Stefan Appelros, chefsöverläkare på kirurgkliniken vid universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Antalet brott mot knivlagen har ökat mycket de senaste åren. I Skåne konstaterades år 2000, 331 brott mot knivlagen bland den straffmyndiga befolkningen, förra året var det 523 stycken, alltså en ökning med 58 procent. Om ökningen är lika stor bland fallen där knivar verkligen används är svårt att veta, men på kirurgen på MAS är man i alla fall övertygad om att våldet blivit grövre.

– Tidigare såg vi knivskador men det var av den lindrigare karaktären. Idag är det mycket vanligt att vi ser allvarliga knivskador, direkt mot hjärtat, bröstkorgen eller buken, säger Stefan Appelros.

Knivskador, vad är speciellt med dem?

– Det svåra med en knivskada är att man inte alltid kan bedöma hur allvarlig en skada är utifrån. Det kan se ganska oskyldigt ut på utsidan samtidigt som patienten kan ha en livshotande skada invärtes, säger Stefan Appelros.

Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista