Populära räddningskurser får säljstopp

Räddningsverkets kurser i Revinge har blivit så populära att skolan nu tvingas införa ett säljstopp.

Räddningsverkets främsta uppgift i Revinge är att utbilda brandmän och andra räddningsarbetare. Men förutom det säljer man även kurser, dels i räddningsarbete men också i lednings- och katastrofhantering.

– Vi har kommit igång och fått sådan efterfrågan att vi inte hinner med, varken vad gäller lärarkapacitet, hotellkapacitet eller med vårt övningsfält, säger Per Widlundh, chef för räddningsverkets skola i Revinge.

Bland kunderna finns bland annat EU, World food program (WFP) och Partnerskap för fred och många svenska kommuner. För svensk räddningstjänst har ett gott rykte internationellt.

– Vi har ju utmärkt oss på flera områden inom brandsläckning och inom räddningstjänstområdet ligger vi långt framme i våra kunskaper, inte minst genom samarbetet med Lunds tekniska högskola och brandteknik, säger Per Widlundh.

Det här måste vara en bra inkomstkälla är inte detta något ni borde satsa mer på?
– Jo, det gör vi men vi vill inte satsa så mycket att vi tappar kvalitet. Vi skulle kunna ta in många fler men vill inte riskera att tappa i kvalitet.

Innebär det här att ni får en större budget för det här till nästa år?
– Vi har våran grundbudget med skattemedel som vi ska utbilda brandmän och brandbefäl för. Det andra, det som vi kan generera själva kommer skolan till del så att vi kan utveckla skolan, anställa mer personal och göra bättre och bättre utbildningar, säger Per Widlundh.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".