Projekt hittar svartkrogssprit

För flertalet av det tiotal krogar i Malmö som inspekterats inom Malmö stads projekt för att stoppa illegal svartsprit har det inletts utredningar för att klarlägga om det rör sig om olaglig spritförsäljning. Bara i ett fall stod det helt klart att det handlade om laglig sprit.

I ett fall där olaglig sprit hittades vid inspektionen återkallades serveringstillståndet.

– Vi vet ju att danskarna har gjort direktreklam till krögarna i Malmö. Vi vet också att illegal handel med svartsprit enligt polisens uppgifter är väldigt omfattande, att många närbutiker blir uppvaktade med erbjudande om att köpa alkohol som har förts in av folk som har satt det här i system, säger Marie Pauly, chef för tillståndsenheten i Malmö.

Projektet som pågått sedan april är ett samarbete mellan Malmö stad, länsstyrelsen, polisen, tullen, skattemyndigheten och Folkhälsoinstitutet. Meningen är dels att se om det finns svartsprit på krogarna, men också att utarbeta en metod för att kunna kontrollera verksamheten. En metod som sedan ska spridas till andra delar av landet.

Förutom indraget tillstånd riskerar krögarna som säljer olaglig sprit böter eller fängelse och även en rejäl skatteavgift. Och Marie Pauly hoppas att arbetet även ska fungera förebyggande.

– Min förhoppning är att det är allt färre som skall ta risken att tjäna pengar på det här sättet och förstår att man äventyrar sitt serveringstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista