Elpriset ökar trots sommarens regn

Trots det ihållande regnet i sommar så har priserna på den nordiska elbörsen Nord Pool de senaste veckorna passerat 30 öre per kilowattimme, och det är det högsta priset hittills i år. Vanligtvis brukar det behövas riktigt kalla vinterdagar för att elpriset ska passera 30-öresgränsen.

Det är regnet och vattensituation som i huvudsak bestämmer elpriset på den nordiska elbörsen. Och trots att årets sommar kan ha upplevts som väldigt blöt så har det inte regnat tillräckligt i Norge och i norra Norrland där vattenmagasinen finns.

Fortfarande saknas det sammanlagt uppemot 20 terrawattimmar i de svenska och norska magasinen och det motsvarar ungefär fyra till fem årsproduktioner kärnkraft från en enda reaktor vid Barsebäck.

Blir det inte en ovanligt regnig höst så kan vi med andra ord vänta oss ännu högre elpriser i vinter, enligt Lars Thuring, chef för fysisk handel på Sydkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista