Kommuner samsas om räddningstjänst

Svalöv, Bjuv och Landskrona kommun kan få gemensam räddningstjänst. En gemensam räddningstjänst sparar pengar och kommunerna kan dra fördel av varandras specialistkunskaper och resurser.

– Det är för att sprida kompetens i en organisation. Det kan vara dyrt för en kommun att hålla specialistkompetenser, då kan man dela, säger tillträdande räddningschef i Landskrona, Eva Lövbom-Olsson.

Sparar pengar
Taken är att en gemensam räddningschef ska ha övergripande ansvar för de tre kommunerna. Sedan ska respektive kommun betala sin egen ustrustning, lokal och personal. Men alla resurser och specialkunskaper ska kunna samutnyttjas av kommunerna, nånting som man hoppas ska spara en del pengar.

Visst samarbete finns redan
I praktiken har Landskrona och Svalövs räddningstjänst redan ett tätt samarbete och gemensam räddningschef. Men i det här förslaget innefattas även Bjuvs kommun.

Treårigt avtal
Kommunerna har redan nu tecknat ett treårigt samarbetsavtal, med först ska ärendet avgöras i kommunfullmäktige, innan samarbetet definitivt blir av. Men Eva Lövbom-Olsson ser inget som talar emot ett samarbete.

– Nej, lagen om skydd mot olyckor är väldigt tydlig, där man vill att man ska öka samverkan i högre grad än vad man gör idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".