Hög stress på skola

Stressen bland en del elever på Flyingeskolan i Eslövs kommun är så hög att skolläkaren anmält förhållandena till Arbetsmiljöinspektionen.
Skolläkarens lista på symptom bland eleverna är lång: huvudvärk, magont, illamående, kräkningar, koncentrationssvårigheter, motorisk oro, migrän, spänningsvärk. Lars Andersson som är skolchef i Eslövs kommun tycker att det är bra om Arbetsmiljöinspektionen granskar arbetsmiljön i skolan. Men han tror inte att problemen bara handlar om förhållandena i skolan. - Barnen är bara en femtedel av sin tid i skolan. Handlar det om rent medicinska problem så ligger kanske lösningen någon annanstans än i skolan, säger Lars Andersson. Det är ovanligt att Arbetsmiljöinspektionen får in anmälningar som gäller skolklasser. I Malmö har inspektionen inte fått några andra anmälningar i år. Förra året gjordes en anmälan. Problemen i klassen i Flyingeskolan är kända sedan länge. I november förra året sjukskrevs alla eleverna i klassen i protest mot den dåliga arbetsmiljön under några dagar. Ett åtgärdsprogram har tagits fram tillsammans med föräldrarna. Extraresurser i form av en specialpedagog och en personlig assistent har satts in i klassen. Rektorn Ulf Sandgren säger till P4 Radio Malmöhus att han tycker att förhållandena i klassen har förbättrats på senare tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".