Deltidsdagis blir utedagis

Barn till föräldralediga och arbetssökande mår bra av att placeras i särskilda förskolegrupper. Det går också att spara pengar genom att låta två grupper turas om att vara ute och inne, visar Malmös utredning av konsekvenserna av att placera barn till föräldralediga och arbetslösa i egna grupper.

– Det ett hälsoperspektiv i detta också. Vi menar att det finns en möjlighet att kombinera både inne och ute, säger Agneta Eriksson (s), ordförande i utbildningsnämnden.

Olika i stadsdelarna
Barnen till arbetssökande och föräldralediga i Malmö har idag rätt till 15 timmars förskoletid i veckan, men idag ordnar stadsdelarna det på olika sätt.

Det omdiskuterade förslaget om att fastlägga tiden till tre timmar om dagen och om att låta barnen bilda egna grupper ska nu åter upp i kommunstyrelsen i september. Förra gången skickades ärendet tillbaka för att utredas närmare, och det har nu skett.

För- och eftermiddagsgrupper
Utredningen föreslår nu att verksamheten ska organiseras som både för- och eftermiddagsgrupper. Eftersom barnen inte stannar till lunch, så behöver lokalerna till exempel inte ha egna kök, och meningen är att lokaler ska samutnyttjas.

Agneta Eriksson ser inga risker med att placera de här barnen i egna förskolegrupper.

– Nej, jag delar tjänstemännens syn att det tvärtom kan vara positivt att de här barnen börjar och slutar samtidigt och har likvärdiga förhållanden. Nu väljer vi en enhetlig modell, det är samma villkor som gäller för alla barnen till de här grupperna, säger Agneta Eriksson.

Innan förslaget kommer upp i kommunstyrelsen i september ska politikerna i barn- och ungdomsberedningen diskutera det. Och det sker på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista