Miljödomstolen prövar citytunnelbuller

Sent i år hoppas man komma igång med byggandet av Citytunneln i Malmö. Ett enormt projekt som kommer att påverka många både under byggtiden och efteråt. Och just pågår den rättsliga prövningen av hur projektet påverkar miljön.

Miljödomstolen i Växjö har för några dagar flyttat in i en lokal på Drottninggatan i Malmö. Just idag diskuteras hur buller kommer att påverka Malmö och dess invånare både under byggtiden och när järnvägsprojektet är klart.

- Den tveklöst mest bullriga perioden är byggtiden då får Malmöborna räkna med en hel del ljud, säger projektets miljökoordinator Christina Sverdrup.

Allmänheten är också välkommen till förhandlingarna, men bara en handfull hade idag sökt sig dit. En av dem var Sven Axelsson som bor i en lägenhet alldeles bakom Aqva-kul där tunneln kommer att dras, och han ville att det skulle skrivas in i papperna att Banverket var ersättningsskyldiga om det visade sig att tågljuden skulle ställa till med problem för hyresgästerna.

– De viftade bort det och sa att vi fick väl stämma Banverket då, men vi fick med det i protokollet i alla fall, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista