Rosengårdsbor blir kontaktpersoner

Rosengårdsbor ska nu anlitas för att hjälpa till vid utryckningar i området. Meningen är att personerna ska fungera som en länk mellan de boende och polis, brandkår och ambulansmän, berättar Andreas Konstantinides, ordförande i Rosengårds stadsdelsfullmäktige.

– Det är de personerna som ska befinna sig på plats när det händer saker. De ska kunna prata samma språk som folk som samlas vid ambulanser, brandbilar och polisbilar vid utryckningar, säger han.

Flera personer har redan anmält intresse att arbeta med det här, och först och främst måste de nu få relevant utbildning av polis, brandkår och ambulanspersonal, så att de i sin tur kan förklara för folk som samlas vid olika utryckningar vad som händer. På så vis hoppas man också att polis, brandkår och ambulansmän ska få arbeta ostört.

Idén med kontaktpersoner är bara en av många idéer som fötts bland de boende i Rosengård efter den senaste tidens händelser. Det diskuteras till exempel att starta nattvandringar, och tidigare har idén om kvällsöppna skolor lagts fram. Nu handlar det om att de boende själva tar initiativet, säger Andreas Konstantinides.

– Flera lokala invandrarföreningar på Rosengård har reagerat. Och det finns starka ideella krafter i området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista