Unga skolas in i politiken

Lund och Höganäs satsar nu på att få in fler unga på förtroendeposter. I Höganäs kommun startar till hösten en särskild skola, där unga får lär sig hur det fungerar att vara förtroendevald.

Höganäs har liksom de flesta andra kommuner i Skåne en ganska hög medelålder bland de förtroendevalda. Därför drar man igång en kandidatskola, ett slags ”förtroendepost- så funkar det-kurs som man hoppas ska ge unga en puff framåt i kommunens politiska liv.
– Vi moderater har tänkt starta en kandidatskola i höst där vi erbjuder ungdomar att under ungefär ett år skolas i hur det är att vara förtroendevald och hur man styr en kommun och försöker på det sättet väcka intresse, säger Peter Kovac är moderat kommunalråd i Höganäs.

Peter Kovac tror att utbildning är rätt medicin, han har fått intrycket att många unga helt enkelt inte vet hur det fungerar att vara politiker, och hur man börjar.

En liknande offensiv inleder nu också socialdemokraterna i Lund. 29-årige Mattias Olsson blir ny ersättare i kommunstyrelsen. Och 23-åriga Helena Lindh, som föreslås som ordförande i Kommunala parkeringsbolaget i Lund, menar att det är viktigt att även unga får förtroendeuppdrag:
– Samhället består ju inte bara av män i 40-50årsålden, så för att kunna representera hela samhället så krävs det ju både unga och kvinnor och invandrare så att man speglar hela samhället. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista