Nytt litteratur- och språkcentrum i Lund

På måndag i nästa vecka invigs det nya hypermoderna språk- och litteraturcentrat, alldeles intill det klassiska Universitetsbiblioteket, med föreläsningar och festligheter. Lunds universitet hoppas att det ska ge ett lyft både för forskningen och undervisningen. Och det var med stor stolthet som byggnaden visades upp idag.

Biblioteksansvariga Catta Torhell riktigt bubblade av förväntan när hon visade runt journalisterna i de nya lokalerna, fast de ouppackade kartongerna påminde om att en del jobb ännu återstår före invigningen.

Ett helt nytt bibliotek i tre våningar för språk- och litteraturvetare med 300 nya studieplatser ska tas i bruk.  I huset som arkitekten Mats White ritat, och Akademiska Hus i Lund varit byggherre för, finns dessutom ett entrétorg med kafé och fina utsiktsplatser. Och så ett hypermodernt laboratorium med en rad spännande lokaler.

Gamla universitetsbyggnader får en helt ny inramning. Och forskning och undervisning får toppmoderna lokaler närmare varandra än någon annanstans i den akademiska världen, säger professorn i allmän språkvetenskap Sven Strömqvist. De mötena hoppas han ska betyda mycket för språk- och litteraturvetenskapen i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".