Ölimportörer luras med procenten

Skatteverket i Malmö utreder tillsammans med tullen, Malmö stad och andra myndigheter ett tiotal fall av misstänkta ölbedrägerier. Ölet innehåller inte så mycket alkohol som det står på burken att det ska göra, och på så vis luras både kunderna och svenska staten.

Det hela går till så att importörerna beställer öl från Tyskland och andra EU-länder.

På burkarna står att ölets alkoholhalt är 3,5 procent, men det stämmer inte. Och eftersom alkoholhalten är lägre betalar importörerna heller inte den alkoholskatt de skulle ha gjort om ölet varit av den starkare sorten, 2,50 per burk.

Bedrägerierna upptäcktes genom att tullen blev misstänksam när ett parti 3,5-procentsöl inte hade med sig de dokument som krävs för att föra in så stark öl.

Margareta Nyström är chef för den sektion vid skatteverket i Malmö som utreder.

-Tullverket har gjort prover, där vissa öl endast håller 2,5 procent alkohol, säger hon. Trots att ölet alltså är svagare får kunderna ändå betala för folköl med 3,5 procents alkoholhalt:

Mycket jobb återstår i utredandet av de misstänkta ölbedrägerierna, säger skatteverkets Margareta Nyström. Men att så många fall som ett tiotal gäller importörer i Malmö förvånar henne inte.

– Vi misstänker att det finns fler som håller på med det här i Malmö. Här finns många utländska ölsorter i affärerna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".