Egetboendebidrag sänks för asylsökande

Migrationsminister Barbro Holmberg kommer snart att föreslå att bidragen ska sänkas till asylsökande som inte vill bo i migrationsverkets bostäder utan istället väljer eget boende. Invandrartäta kommuner som Malmö och Landskrona har länge krävt att systemet ska avskaffa. 

Landskronas kommunstyrelseordförande Niklas Karlsson är positiv till att bidragen nu ska sänkas.  Asylsökande har i tio år kunnat få bidrag för att ordna boende på egen hand.

Och många flyttar då till kommuner och områden där det redan finns många flyktingar, som i Landskrona, Malmö, Göteborg och Södertälje. Det leder till stora problem, har kommunerna varnat och uppvaktat regeringen. Och migrationsminister Barbro Holmberg håller med.

Till Sydsvenska Dagbladet säger ministern att eget boende för asylsökande gör det svårt för kommunerna att planera och också leder till att de asylsökande hamnar i trångboddhet och isolering, och därför ska bidragen minskas rejält nästa år. Landskronas Niklas Karlsson vill gärna att bidragen helt ska försvinna.

– Det här är ett system som snarast har förstärkt segregationen i samhället, och då ska det bort. Att ge folk en chans att komma in i samhället, det är bra för Landskrona, men också för integrationen i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista