Många får vänta på äldreboende

Skånska kommuner blir allt sämre på att verkställa sina egna beslut att erbjuda äldreboende inom den tid som lagen föreskriver. Hundratals fall, där beslut fattats om permanent boende för äldre, har inte verkställts.

Den förste januari fanns 136 beslut och sex domar enligt socialtjänstlagen som skånska kommuner struntat i att verkställa. Det är en ökning med 15 procent mot året tidigare.

– Det är inte rättssäkert för de äldre personer som söker den här hjälpen, när det inte verkställs, säger Eva Wallengren, socialkonsulent på länsstyrelsen.

I nästan alla fall handlar det om att kommunen tagit beslut om att en äldre ska placeras i ett permanent boende. Lagen föreskriver att detta ska ske omedelbart. Men här brister kommunerna.

I de fall där det finns en dom i ärendet, kan kommunen bestraffas kommunen med en särskild avgift. Men den möjligheten finns inte om det bara handlar om att kommunen struntar att verkställa sitt eget beslut.

Eva Wallengren, sociala funktionen på länsstyrelsen. Reporter David Richter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".