Tjejer lika bra som killar

Unga tjejers självbild måste stärkas. Idag var det Malmös tur att få besök av socialdepartementets FLICKA-projekt. Det är ett projekt som vill sätta fokus på alla krav som omger unga tjejer idag.

Flera lokala föreningar fanns på plats för att visa upp sig, och femteklassaren Ivana från Högaholmskolan tyckte att det var en viktig dag.

- Det gäller att visa att tjejer är lika mycket värda som kilar, säger hon.

Tältutställningar, teater och feministiskt självförsvar var några av ingredienserna när regeringens FLICKA-projekt rullade in sin turnébuss i Malmö. Projektet riktar sig främst till tjejer i åldern 10-14 år, och sammanlagt besöker man 25 städer i Sverige.

På varje plats deltar också lokala föreningar som sedan ska jobba vidare med de här frågorna. Vid Lindängens amfiteater fanns bland annat ABF och föreningen e-kraft på plats. Martin Eriksson kommer från e-kraft som jobbar med demokratifrågor med ungdomar i Malmö i projektet demokrativerkstan:

- Vi erbjuder alla skolklasser i Malmö att komma ut till dem, säger han.

I ABF: s barack kunde tjejer idag få prova på att spela instrument, och det är också ett projekt som ständigt pågår under namnet Playgirl. En av dem som provade var Iman från Sofielundsskolan, och hon hoppas att fler tjejer ska våga.

- Tjejer borde göra något i stället för killar någon gång, inte vara fega, säger hon.

Och projektledaren från socialdepartementet, Sara Damber, hoppas att det här ska fungera som en upptakt till fortsatt arbete i Malmö kring de här frågorna, och hon menar att nu är det dags att sätta fokus på tjejerna.

- Det mesta i världen utgår ifrån män. Det är dags att sätta fokus på tjejerna, säger hon.

Den sjunde september är det Helsingborgs tur att få besök av FLICKA-bussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista