Gripna vid haschrazzior inför rätta

I våras slog köpenhamnspolisen till mot den ökända haschhandeln på Pusher Street i fristaden Christiania. En rad haschförsäljare greps och den öppna knarkhandeln stängdes för gott. Nu börjar det rättsliga efterspelet.

De första två anklagade ställs idag, fredag, inför rätta. Det är två män som åtalats misstänkta för att ha sålt 114 respektive 30 kilo hasch från bod nummer åtta på Pusher Street.

Rättegångsserie
Sedan följer 15 rättegångar till mot langare och också mot deras vakter, de ungdomar med walkie-talkies som fanns vid ingången till Christiania och som skulle varna för polisrazzior. En del av de 41 misstänkta har suttit häktade ända sedan den stora polisaktionen i mars.

Andra mål flyttas fram
Rättegångarna kommer helt att dominera Köpenhamns tingsrätt, byretten, under hösten. Andra mål har fått flytta på sig, och en rättegångssal har till och med byggts om för att man ska få plats med allt folk.

Bevisen framprovocerade
Bevisen som åklagarna lägger fram kommer bland annat från de haschköp i små mängder som svenska, norska och danska poliser gjort på Christiania. En del av de poliserna ska också vittna. Men hur många svenska poliser som hjälpt till och varifrån de kommit har den danska polisen hittills inte velat avslöja.

Om haschförsäljarna fälls riskerar de upp till sex års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista