Swedish Meats packar utländskt kött

Bondeägda Swedish Meats ska börja konkurrera med sig själv genom att också packa och sälja vidare utländskt kött. Från och med i höst kommer importerat kött att paketeras bland annat på anläggningen i Malmö åt livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Bo Larsson, försäljningsdirektör på Swedish Meats, tycker inte att detta strider mot Swedish Meats mål att konsumenterna ska äta svenskproducerat.

– Nej, det strider inte mot våra principer, därför vi har sagt att vi kan producera, om en kund så önskar, produkter även med importerad råvara, säger Bo Larsson.

Var ni medvetna om att det skulle bli så när ni ingick avtalet med Axfood?
– Ja, det har vi varit medvetna om hela tiden.

Centralpaketerar
I vintras inledde Swedish Meats ett samarbete med detaljhandelskoncernen Axfood, som innebär att Swedish Meats centralpaketerar kött på sina anläggningar i Malmö och Uppsala åt Axfoods butiker, till exempel Hemköp och Willys.

Affärerna köper råvaran
Men eftersom det är Axfood som sköter inköpet av köttråvaran, så behöver den inte komma från svenska gårdar, något som den hittills har gjort, men i höst kommer Swedish Meats för första gången hantera även importerat kött.

– Vi har inte tillräckligt med nötkött i Sverige för att täcka den konsumtion vi har och det är likadant med fläskkött. Hur vi än vänder oss kommer det finnas importerat kött i Sverige, säger Bo Larsson.

Importen nödvändig
Han tror att Swedish Meats ägare, de svenska bönderna, har förståelse för att det är nödvändigt att importera kött för möta konsumenternas efterfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista