Ystad

Klart för mer brittisk Wallander

"Vi riskerar en del pengar själva"
1:21 min

Nu är det klart att det trots allt blir ytterligare tre engelska Wallander-filmer med Kenneth Branagh i huvudrollen. Inspelningarna startar redan nu i augusti. Finansieringen har varit osäker, men nu är problemet löst.

Hela projektet var i fara för att Region Skånes Film i Skåne inte ville satsa lika mycket pengar som sist. Men finansieringen har hittats ändå, säger den exekutiva producenten Daniel Ahlqvist på bolaget Yellowbird.

– Dels har Film i Skåne kunnat hjälpa oss med en del saker som leder till besparingar. Och dels har vi gått in och riskerat del pengar själva från produktionsbolagen.

De två tidigare gångerna har Region Skåne bidragit med 7 respektive 8 miljoner kronor till inspelningarna. Den här gången ville man bara satsa två, men ökar alltså nu sin insats genom att bland annat inte ta betalt för hyran av studion. På samma sätt gör ett par andra leverantörer.

Totalbudgeten är på mellan 60 och 70 miljoner, och inspelningarna startar i Riga där Hundarna i Riga spelas in. Därefter filmas Innan frosten i Ystad och slutligen en nyskriven historia som fått namnet New Beginnings.

– Den handlar om att Kurt försöker ta tag i sitt liv och flyttar ut till ett hus. Och så blir han avbruten i det och tvingas mer eller mindre tillbaka till sitt jobb, berättar Daniel Ahlqvist.

Kan man tänka sig ännu fler filmer sedan?

– Vi får se hur det fortlöper. Men så länge som saker och ting fungerar vill vi gärna göra fler filmer.

De brittiska Wallander-filmerna med Kenneth Branagh som Kurt Wallander har gjort succé i hemlandet, och har också visats i svensk TV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".